والدین جزو تاثیرگذارترین افراد در زندگی فرزندانشان هستند. در واقع جملات و نحوه صحبت والدین با فرزندان، تبدیل به صدای درونی آنها میشود و تا پایان عمرشان همراه آنهاست. لذا خوب است به عنوان یک والد مسئولیت پذیر، مراقب حرفهایی که به فرزندانمان میگوییم باشیم. در این راستا باید با جملاتی که والدین نباید به فرزندانشان بگویند آشنا شویم و همواره آنها را در ذهنمان داشته باشیم.
جملاتی که والدین نباید به فرزندانشان بگویند، جملات آشنایی برای ما هستند و همه ما حداقل یک بار یکی از آنها را از والدینمان شنیدهایم و از تاثیر مخرب آن آگاهیم. با این حال بهتر است با جملات مشابه آن نیز آشنا شویم و تلاش کنیم به هیچ عنوان و در هیچ شرایطی آن را به فرزندانمان نگوییم.
تصور کنید شما همیشه سعی کردید بهترین شرایط را برای دخترتان فراهم کنید؛ برای او بهترین چیزها را تهیه کردید؛ برای تحصیل او هزینه کردید و او را به دبیرستان غیرانتفاعی دخترانه فرستادید؛ اما وقتی دو سالش بود یک جمله مخرب به او گفته اید و اثر مخرب آن حرف هنوز بعد چندین سال روی دخترتان مانده است. آشنایی با جملاتی که والدین نباید به فرزندانشان بگویند میتواند به شما کمک کند تا از این اثرات مخرب روی روان فرزندتان جلوگیری کنید و والد سالمی برای او باشید.
تو همیشه یا تو هیچ وقت
از جمله جملاتی که والدین نباید به فرزندانشان بگویند، جملاتی هستند که با تو همیشه یا با تو هیچ وقت شروع میشوند. مثالهایی از این مدل جملات عبارت اند از:
- تو هیچ وقت تکالیفت را خوب انجام نمیدهی.
- تو همیشه خرابکاری میکنی.
- تو هیچ وقت نمره خوبی نمیگیری.
- تو همیشه بدون فکر صحبت میکنی.
- ….
درحالی که این اشتباهات را هرکسی ممکن است انجام دهد، شما با یکبار انجام آنها توسط فرزندتان، این ها را به او میگویید و به او احساس ناتوانی و گناه میدهید. با این مدل صحبت کردن، فرزندان فکر میکنند توانایی کافی برای جبران اشتباهات خود ندارند و برای همیشه قرار است این اشتباهات را انجام دهند.

زود باش / عجله کن
فرزندان ما نمیتوانند همه کارها را با سرعت ما انجام دهند. از طرفی وقتی آنها کودک هستند و همه چیز برای آنها تازگی دارد، سرعت انجام کارها خیلی کمتر است. اما ما به عنوان والد با گفتن جملاتی مانند زودباش، عجله کن، بجنب و … فرصت تجربه را از فرزندمان میگیریم.
از طرفی این جمله باعث افزایش سطح استرس و اضطراب در فرزندان میشود. این بچهها وقتی بزرگ شوند، سعی میکنند همه کارها را با سرعت زیاد و بدون توجه به ماهیت کار انجام دهند. آنها تکالیفشان را سریع مینویسند و چیزی یاد نمیگیرند، سریع رانندگی میکنند و ممکن است به خودشان آسیب برسانند و …
از خودت خجالت بکش
احساس شرم دادن به کودکان به هر نحوی که باشد، از سری جملاتی که والدین نباید به فرزندانشان بگویند شناخته میشوند. احساس شرم در بچه ها خصوصا وقتی از طرف والدینشان به آنها منتقل شود، عزت نفس آنها را زیر سوال میبرد. این احساس در بلندمدت منجر به درونگرایی افراطی، احساس ناتوانی در انجام کارها، منزوی شدن و احساس بی کفایتی میدهد.
به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی، حتی اگر فرزندتان بدترین اشتباه را مرتکب شدهبود، به او احساس شرم ندهید.
از فلانی یاد بگیر.
مقایسه فرزندان با افراد دیگر مانند دوست، همکلاسی، دخترخاله، پسرعمو و … تخم حسادت را در وجود فرزندان میکارد. وقتی به فرزندتان میگویید از دوستت یاد بگیر چقدر خوب تکالیفش رو مینویسه، احساس بی ارزشی به فرزندتان میدهید و او در دنیای کودکانهاش تصور میکند دوستش را از او بیشتر دوست دارید. همین احساس منجر به حسادت و خراب شدن رابطه دو کودک خواهد شد.

وقتی همسن تو بودم …
وقتی یک والد این جمله را میگوید، در واقع شرایط را از دید خودش و شرایطی که در آن سن داشته بررسی میکند. درحالی که هر فرد شرایط و ویژگیهای خاص خودش را دارد. یکسری مشکلاتی که امروزه فرزندانمان با آنها دست و پنجه نرم میکنند در زمان ما اصلا وجود نداشت. به همین دلیل گفتن جمله وقتی همسن تو بودم … از سری جملاتی که والدین نباید به فرزندانشان بگویند محسوب میشود.
مگه بچه ای که گریه میکنی؟ مگه بچه ای که میترسی؟
با گفتن این جمله در واقع والد احساسات فرزندش را نادیده میگیرد. در واقع والد سعی دارد به فرزندش احساس بزرگسالی بدهد و او را از ابراز احساسات بچگانهاش محروم کند.
این اتفاق باعث سرکوب احساسات میشود و اثرات مخرب آن تا بزرگسالی و میانسالی همراه فرزند باقی میماند.
مگه بهت نگفته بودم …
این جمله معمولا در شرایطی گفته میشود که والد درباره یک موضوع به فرزندش هشدار داده بوده اما فرزند همان اشتباه را مرتکب شدهاست. در این شرایط خود فرزند میداند اشتباه کرده و خودش به اندازه کافی مضطرب است. با این حال گفتن این جمله، اضطراب کودک را چندین برابر میکند.
چون من میگم.
این جملاه وقتی بکار میرود که یک کاری را به فرزندمان میگوییم انجام دهد یا انجام ندهد و او دلیلش را میپرسد. بهتر است قبل از دستور به انجام یا عدم انجام یک کار، یک دلیل منطقی برای آن داشته باشیم و وقتی فرزندمان پرسید چرا؟ با جمله چون من میگم به او پاسخ ندهیم.

دخترها / پسرها این کار را نمیکنند.
استفاده از جملات جنسیتی در تربیت فرزندان منسوخ شدهاست. اگر پسربچهمان درحال گریه است باید اجازه دهیم ابراز احساساتش تمام شود. گفتن جمله پسرها گریه نمیکنند شرایط را بدتر میکند. این جمله باعث میشود فرزندمان در بزرگسالی نتواند احساساتش را بروز دهد و دچار مشکلات مختلفی شود.
تو مثل پدر / مادرتی.
این جمله معمولا وقتی گفته میشود که فرزند اشتباهی میکند که قبلا والد دیگر مرتکب آن شده بود و دیگری را ناراحت کرده بود. با گفتن این جمله فرزند با درگیریها و اختلافات بین والدین آشنا میشود و به مشکلات زندگیشان پی میبرد. این آگاهی نیز در بلند مدت منجر به انزوا، اضطراب و افسردگی فرزند خواهد شد.
جملاتی که والدین نباید به فرزندانشان بگویند سری جملات متعددی هستند که در این مقاله با تعدادی از آنها آشنا شدیم. این جملات میتوانند به روحیه حساس فرزندان آسیب برسانند و البته اثرات مخربشان را بزرگسالی در فرزندان دیده شود. مراقب جملاتی که به فرزندانمان میگوییم باشیم.
بدون دیدگاه