گوش دادن به موسیقی یکی از تفریحات پرطرفدار است. اصلی ترین دلیل محبوبیت این کار، این است که میتوان همزمان کارهای دیگری مانند رانندگی، تمیزکاری خانه، آشپزی، مطالعه یا … انجام داد. اما آیا گوش دادن به موسیقی در حین مطالعه مفید است؟ نظرات مختلفی در این زمینه موجود است که در ادامه برخی از آنها را بررسی میکنیم. در نهایت شما باید تصمیم بگیرید که آیا موسیقی در هنگام مطالعه مفید است یا مضر؟
تاثیر موسیقی هنگام مطالعه، به نوع مطالعه نیز بستگی دارد. برای مثال وقتی درحال مطالعه مجله و روزنامه باشید، موسیقی میتواند تمرکز شما را بیشتر کند؛ اما وقتی درحال درس خواندن برای یک امتحان مدرسه هستید، گوش دادن به موسیقی حین آن شاید ایده خوبی نباشد. با ما در وبلاگ مدرسه اندیشه پارسیان که به عنوان بهترین دبیرستان دخترانه تهران شناخته میشود همراه باشید تا تاثیر موسیقی حین مطالعه را با توجه به فاکتورهای مختلف بررسی کنیم.
آیا موسیقی در هنگام مطالعه مفید است یا مضر؟
همانطور که گفتیم، این سوال یک پاسخ مشخص ندارد. شما بایید با توجه به نوع مطالعه، نوع موسیقی، میزان تمرکز مورد نیاز، میزان سر و صدای محیط اطراف، ویژگیهای شخصیتیتان و … این موارد را بررسی کنید و درباره پاسخ این سوال به نتیجه برسید. در ادامه این فاکتورهای مختلف را معرفی میکنیم:

نوع موسیقی:
موسیقی بیکلام و کلاسیک به تمرکز بیشتر شما کمک میکند. با این نوع موسیقی شما میتوانید مدت زمان بیشتری روی بحث متمرکز بمانید و درواقع این موسیقی مواردی که موجب حواس پرتی شما میشود (مانند سر و صدای محیط اطراف و …) را از بین ببرد.
با این وجود اگر موسیقی بیکلام نباشد، ممکن است مغز شما مشغول شنیدن و تحلیل متن موسیقی شود و مطالعه را فراموش کند. در این حالت چشمان شما روی کلمات میچرخند اما مغزتان چیزی از مفهوم آن متوجه نمیشود. این اتفاق خصوصا وقتی یک موسیقی را برای اولین بار بشنوید بیشتر میافتد.
ریتم موسیقی:
موسیقیهایی که ریتم آرامتری دارند، تمرکز شما را بیشتر میکنند. اما اگر ریتم موسیقی خیلی شاد باشد یا خیلی تند پیش برود، سرعت مغز شما نیز بالا میرود. در این حالت نیز دوباره چشمانتان کلمات را میبیند، جملات را میخواند اما آنها را درک نمیکند.
سن فرد:
کودکان تمرکز بسیار بالایی دارند و کمتر چیزی میتواند تمرکز آنها را بهم بریزد. با افزایش سن و تا حدود 35 سالگی، این تمرکز کاهش میابد و تمرکز روی یک مساله برای طولانی مدت کار سختی برای نوجوانان و جوانان است. در این مدت موسیقی هنگام مطالعه میتواند باعث کاهش درک شما از متن شود.

نوع متن:
اگر متن مورد مطالعه، متنی تخصصی و آکادمیک باشد، نیاز به تمرکز بالایی دارد و برای درک صحیح آن باید از هر چیزی که موجب کاهش تمرکز میشود اجتناب کرد. برای مثال حل مسائل ریاضی، حفظ کردن دروس حفظی، متون علمی و موارد مشابه باید با تمرکز بالا مطالعه شوند. اما مطالعه رمان، داستان، مجله و … نیاز زیادی به تمرکز ندارد و با تمرکز پایین هم میتوان آنها را به خوبی درک کرد.
با توجه به این موارد و بررسی آنها شما میتوانید تصمیم بگیرید آیا موسیقی در هنگام مطالعه مفید است یا مضر؟
در ادامه به بررسی تاثیرات موسیقی هنگام مطالعه میپردازیم و مزایا و معایب این کار را بررسی میکنیم
تاثیرات موسیقی هنگام مطالعه
موسیقی هنگام مطالعه میتواند برای یک فرد مفید باشد و برای فرد دیگر مضر باشد. ما مزایا و معایب موسیقی هنگام مطالعه را بررسی میکنیم و شما ببینید با این وجود آیا موسیقی در هنگام مطالعه مفید است یا مضر؟
مزایا
- وقتی موسیقی گوش میکنید و مطالعه میکنید، از وقتتان نهایت استفاده را میکنید. این کار به شما احساس مفید بودن میدهد و انگیزه شما را برای ادامه کار بیشتر میکند.
- برخی موسیقیها باعث افزایش تمرکز میشوند. تصور کنید در خانه تان درحال مطالعه هستید و در همین زمان برادر کوچکترتان از خواب بیدار شده و شروع به انواع بازیهای پر سروصدا میکند. در این شرایط گوش دادن موسیقی بیکلام و آرام با هدفون، به شما کمک میکند متمرکز بمانید و مطالعه تان را ادامه دهید.
- موسیقی باعث ترشح هورمون دوپامین یا خوشحالی میشود. با موسیقی شما میتوانید از نظر روحی حال بهتری داشته باشید و ناراحتی را از خودتان دور کنید. لذا موسیقی هنگام مطالعه در روزهای غمگین بسیار مفید خواهد بود.
- وقتی هم مطالعه میکنید و هم موسیقی گوش میدهید، همزمان دو عملکرد مختلف مغزتان را تقویت میکنید. در این شرایط عملکرد مغزتان تقویت شده و حافظه تان نیز بهبود پیدا میکند.

معایب
- یکی از بزرگترین معایب موسیقی هنگام مطالعه این است که درصد حواس پرتی شما بیشتر میشود. شما به طور ناخودآگاه میخواهید به موسیقی و متن آن توجه کنید و در عین حال روی متن متمرکز بمانید. این کار خصوصا وقتی متن مورد مطالعه تخصصی باشد و یا موسیقی ریتم نامناسبی داشته باشد، تاثیر نامناسبی روی مطالعه دارد.
- موسیقی هنگام مطالعه میزان حفظ کردن متن را به طور قابل توجهی کم میکند. وقتی قصد دارید یک متن را به خاطر بسپارید، بهتر است موسیقی را قطع کنید و تمام حواستان را به حفظ کردن بدهید.
چه نوع موسیقی هنگام مطالعه پیشنهاد میشود؟
- ترجیحا موسیقی بی کلام انتخاب کنید.
- موسیقیهایی انتخاب کنید که ریتم یکنواخت دارند. ریتم آنها به طور ناگهانی خیلی بالا نمیرد و خیلی پایین نمیآید.
- صدای موسیقی را روی حالت کم نگه دارید و از زیاد کردن صدا بپرهیزید.
- هنگام مطالعه موسیقی جدیدی را برای اولین بار گوش نکنید. با این کار تمرکز شما کامل بهم میریزد.
- همچنین هنگام مطالعه موسیقی موردعلاقه تان را پلی نکنید. این کار باعث میشود تمام حواستان را به موسیقی بدهید و تمرکزتان از روی متن بردارید.
برای پاسخ به سوال آیا موسیقی در هنگام مطالعه مفید است یا مضر؟ بهتر است تمام این موارد را در نظر بگیرید و با توجه به این موضوعات تصمیم نهایی را بگیرید. مشاوران بهترین دبیرستان دخترانه غرب تهران (مدرسه اندیشه پارسیان) توصیه میکنند هنگام درس خواندن خصوصا درس های تخصصی، از گوش دادن به موسیقی پرهیز کنید و این کار را به بعدا و یا زمانی که یک متن ساده را مطالعه میکنید موکول کنید.
بدون دیدگاه